Változások

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Magyar Közlöny 2023. évi 14. számában megjelent, 2022. január 28-tól hatályos 16/2023. (I. 27.) Korm. rendelet nyomán módosul a munkavállalóknak a saját gépjárművel történő munkába járás esetén nyújtandó, illetve nyújtható utazási költségtérítés összege.

 

Amennyiben a munkavállaló részére a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet alapján saját gépjárművel történő munkába járás után utazási költségtérítést fizetett a munkáltató, azt az új szabályozás hatályba lépése előtt a személyi jövedelemadóról szóló törvény 25. § (2) bekezdésében meghatározott 15,- Ft/kilométer összeg 60 százaléka mértékéig volt köteles fizetni. 

 

16/2023. (I. 27.) Korm. rendelet azonban módosítja a személyi jövedelemadóról szóló törvény 25. § (2) bekezdésében meghatározott összeget, így az új szabályozás hatályba lépésétől az utazási költségtérítés alapja 30,- Ft/kilométer lesz, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a saját gépjárművel történő munkába járás kötelező költségtérítésének összege megduplázódik.

 

A munkáltató mérlegelési jogkörben hozott döntése alapján a 60%-os mérték felett is nyújthat utazási költségtérítést: maximum 30,- Ft/kilométer összeg erejéig az ezen a jogcímen juttatott összeg továbbra sem növeli a munkavállaló személyi jövedelemadó-alapját.

A megemelt értékben számított költségtérítés – a kötelező esetkörben és mértékben – csak 2023. február hónapjától alkalmazandó, ugyanakkor a kötelező mértéken felül nyújtott utazási költségtérítés már a 2023. január hónap vonatkozásában fizetendő utazási költségtérítés összegében is érvényesíthető.

 

1117 Budapest, Alíz u. 1.
Office Garden A épület 5. emelet