Whistleblowing – Magyarországon is kötelezővé válik az etikai forródrót kiépítése és működtetése

Augusztus 30-án ügyféltalálkozót tartottunk irodánkban a whistleblowing témakörében, melynek házigazdája irodánk partnere, Dr. Weidinger Péter, LL.M. ügyvéd volt. 

Magyarországon is kötelezővé válik az érintett társaságoknak a visszaélés-bejelentési rendszer – másnéven etikai forródrót – üzemeltetése és működtetése. A témának az aktualitását az adja, hogy az etikai forródrót kialakítása és működtetése számos szervezetnél kötelező (lesz) 2023-ban, amelyre a viszonylag szűkre szabott határidők miatt érdemes idejében felkészülni. A törvény releváns kötelezettségeit a 250, vagy annál több főt foglalkoztató szervezetek 2023. 07. 24-től kötelesek teljesíteni, a legalább 50, de legfeljebb 249 személyt foglalkoztató szervezetek pedig 2023. 12. 17-től.

Eseményünkön megvizsgáltuk, hogy milyen előzmények hívták életre a magyar szabályozást. Kitértünk természetesen a részletekre is: pontosan hogyan kell kialakítani, milyen technikai és jogi környezetet szükséges megteremteni, milyen anyagi ráfordításra lehet számítani, várhatóan hogyan fog működni a hétköznapokban. Ránéztünk, milyen jogok és kötelezettségek illetik és terhelik az egyes szereplőket, első sorban az érintett társaságokat, valamint a bejelentésre jogosultakat és a kivizsgálókat. Izgalmas kérdések merültek fel a bejelenthető cselekmények, mulasztások, visszaélések tekintetében, de a vizsgálatok folyamatának részleteivel kapcsolatban is. Rávilágítottunk arra, hogy nem csupán kötelező nyűgnek lehet tekinteni az új szabályozást, előnyökkel is kecsegtet meglátásunk szerint.
 
Eseményünket az MVÜK Zrt.-vel közösen szerveztük.

 

1117 Budapest, Alíz u. 1.
Office Garden A épület 5. emelet