act legal covers all major European business centres.
Budapest • Amsterdam • Bratislava • Bucharest • Frankfurt • Madrid • Milan • Prague • Vienna • Warsaw


Meet us at www.actlegal.com

A BÍRÓSÁGOK FOKOZATOS VISSZATÉRÉSE A RENDES MŰKÖDÉSHEZ MIRE FIGYELJÜNK?

 

Amint arról korábbi hírleveleinkben beszámoltunk, a koronavírus-járvány visszaszorítása és további terjedésének megelőzése során hozott intézkedések részeként a kormány a bíróságok működését is újraszabályozta a kihirdetett veszélyhelyzet idejére annak érdekében, hogy az eljárások lehetőség szerint úgy folytatódhassanak, hogy ne igényeljenek személyes jelenlétet.

A járvány lassulásával és fokozatos visszaszorulásával az élet lassan kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel hozott korlátozó intézkedések fokozatosan visszavonásra vagy legalább enyhítésre kerülnek. Ezeknek az intézkedéseknek a részeként a kormány június 1-jétől nagyobb részben visszaállítja a bíróságok működésének hagyományos, megszokott rendjét.

Június 1-jétől tehát főszabály szerint újra lehetővé válik a személyes részvétel az eljárásokban, és ismét lehetővé válik a bíróságokon történő egyéb ügyintézés is, ismét lesz ügyfélfogadás is. Tekintettel azonban arra, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet még mindig fennáll, a veszélyhelyzeti perrend egyes szabályai változatlanul fennmaradnak. Ezek a kézbesítésre, a járványügyi intézkedés hatálya alatt álló helyen történő eljárásra, a főbb perfelvételi iratok írásbeli előterjesztésére, a hiánypótlásra és részben az ideiglenes intézkedésre vonatkoznak.

Annak biztosítására, hogy a veszélyhelyzeti perrend március 31-i bevezetése és a normális perrend június 1-jével történő részleges visszaállítása között meghozott intézkedések, az akkor tett eljárási cselekmények joghatásai érvényesülhessenek, a kormány átmeneti szabályokat is hozott.

Attól függően, hogy az eljárás milyen szakaszban volt a veszélyhelyzeti perrend idején, és az egyes szakaszokon belül a döntéshozatalig terjedő úton meddig jutott el az ügy, illetve attól is függően, hogy a régi vagy az új perrendtartás szerint folyik az eljárás, a bíróság tárgyalás kitűzésével vagy tárgyalás nélküli intézkedések tételével folytathatja az eljárást, bizonyos esetekben tárgyalást is tartva, ha azt a felek az átmeneti szabályok szerint kérhetik és kérik is. Ugyanakkor, ha a járványügyi helyzet azt indokolja, akkor a tárgyalások személyes jelenlét helyett elektronikus hírközlő hálózat útján kerülhetnek megtartásra.

Fontos változás, hogy június 1-jét követően már nem érvényesül az a szabály, amely lehetővé tette az eljárás korlátlan számban történő szünetelését a felek közös kérelmére, ismét az általános szabályok vonatkoznak a szünetelésre.

Az átmeneti szabályok összetettsége és differenciáltsága miatt minden esetben javasoljuk a folyamatban lévő ügyek aktuális állás szerinti gondos kiértékelését perjogi szempontból annak érdekében, hogy fel lehessen mérni az ügy várható folytatásának módját, és ahhoz igazodóan, a hatályos szabályozásnak megfelelően tehessék meg a felek a pertaktikai megfontolásaik szerinti szükséges intézkedéseket, elkerülve azt, hogy a változó szabályozási környezetben hátrányt szenvedjenek.

Kérdése van?
Írjon nekünk

adatvédelmi szabályzatot

1117 Budapest, Alíz u. 1.
Office Garden A épület 5. emelet

Laworld Opten